Vánoce ve frankofonních zemích
Ti, kteří rádi tvoří z papíru nebo z čokolády, si v učebně 152 mohli vyrobit Truffes au chocolat neboli lanýže v čokoládě, a navíc se dozvědět něco o vánočních tradicích Francie.
Tento program si připravily paní profesorky Hrazdirová a Marková. V době našeho příchodu byla na stanovišti třída 1A8.
Žáci si nejdříve ze starých plakátů vystřihli hvězdy a poskládali z nich krabičku. Následně z připravené čokoládové hmoty vytvarovali kuličku a obalili ji v kakau. Vytvořili si tak cukrovinku i s originálním obalem.
Na stanovišti bylo klidno, všichni byli zabráni do výroby krabiček. K výrobě Truffes au chocolat se v době naše příchodu dostalo jen několik jedinců.
Přesnou informaci o spotřebovaných prostředcích jsme bohužel nezískali, ale vypočetli jsme ji na základě následujících údajů:
Čokoláda 120 Kč
Mléko 10 Kč
kakao 25 Kč
máslo: 40 Kč
Vejce: 50 Kč
Celkem: 225 Kč
Co obnáší příprava Vašeho stanoviště?
Pouze stačilo sehnat staré plakáty, ze kterých vystřihujeme krabičky a nakoupili suroviny. Směs laskavě připravili žáci z 3A8.
Zajímalo nás, koho žáci výslednou cukrovinkou obdarují. Zeptali jsme se jedné z účastnic, která si právě výrobek připravovala.
Pro koho bude vyrobená cukrovinka?
Ještě nevím. Nejspíš pro mámu.
Pokud vás zajímá recept, nuže zde je:
Ingredience (cca 80ks)
250g černé čokolády, 2 polévkové lžíce mléka, 60g kakaa, 75g másla a 2 žloutky.
Postup:
Čokoládu nalámanou na kousky a mléko vložíme do kastrolku den předem.
Rozpustíme na mírném ohni ve vodní lázni.
Přidáme máslo, a když je zcela rozpuštěné přidáme i žloutky.
Pořádně promícháme a necháme odpočinout přes noc v ledničce.
Z připravené hmoty vytvoříme malé kuličky, které obalíme v kakau. Vytvořené lanýže vložíme do papírových košíčků.
Za vánoční redakci přejeme dobrou chuť.
Jindřich Zobač, Jakub Dohnal