Vánoce ve světě
Dozvědět se něco o vánočních tradicích a vytvořit si zákusek jste mohli v učebně 154. Výrazně ovlivněni úžasnou vánoční atmosférou se studenti seznamovali s vánočními zvyky a tradicemi z celého světa. Pod vedením profesorek Henzlové, Markové a Těšákové na žáky čekal zajímavý program, ve kterém si mohli vytvořit cukrovinky zvané Truffes au chocolat (recept níže). Paní profesorka Těšáková je naučila vytvořit si na ně krabičku. U paní profesorky Henzlové se dozvěděli o světových vánočních tradicích. Atmosféru doplňovala vánoční hudba a stromeček.
Redaktor: Co se na tomto stanovišti kuchtí?
Prof. Marková: Vyrábíme francouzský vánoční zákusek Truffes au chocolat. Je vyrobený z čokolády, másla, žloutku a mléka. Mezitím si děti vyrobily dárkové krabičky a daly zákusek do nich.
Redaktor: O čem konkrétně byla vaše přednáška na téma vánoční tradice?
Prof. Henzlová: Povídali jsme si o celosvětových vánočních tradicích. Říkali jsme si, kdo a kde roznáší dárky.
Recept:
Ingredience:
250g černé čokolády, 2 polévkové lžíce mléka, 60g kakaa, 75g másla a 2 žloutky.
Postup:
Čokoládu nalámanou na kousky a mléko vložíme do kastrolku den předem.
Rozpustíme na mírném ohni ve vodní lázni.
Přidáme máslo, a když je zcela rozpuštěné přidáme i žloutky.
Pořádně promícháme a necháme odpočinout přes noc v ledničce.
Z připravené hmoty vytvoříme malé kuličky, které obalíme v kakau. Vytvořené lanýže vložíme do papírových košíčků a pak už jen mlsáme.